14 september 2012

Har fått fickpengar :)


...så här lagom till helgen! 172,000 i lokala valutan närmare bestämt, man känner sig nästan som en miljonär med tjocka sedelbuntar i handväskan! Hoppas kunna få en anledning att slita mig från datorskärmen och spendera lite av dem i helgen.

Förra helgen var vi på fotbollsmatch mellan två lag i Burmas högsta liga. De är helt fotbolls-tokiga här så tyckte det lät som en spännande utflykt när jag blev medbjuden. Spännande, och aningen ehh märklig skulle det visa sig. Stadion, som ligger i utkanten av Yangon, var halvt under konstruktion, och den sido-läktaren vi hade biljetter för stöttades upp av bambu-stänger... Tack vare det ständiga monsun-regnandet bildas det snabbt alg-liknande beläggning på det mesta, vilket gjorde betonggolvet på läktaren till en veritabel isbana. När vi anlände var stämningen på topp, motsatta läktaren var fullsatt med fans i hemma-lagets (Yangon United FC) färger, som sjöng hejaramsor, trummade och viftade med flaggor. Publiken precis framför oss var också upphetsade, men jag tror det var mer alkohol-grundat än något annat. När hemmalaget gjorde mål blev en av pojkarna så till sig att han helt sonika slet loss ett säte och kastade det rakt upp i luften. Det gjordes ett par halvhjärtade försök att sätta dit det igen men man gav upp ganska snabbt och lämnade det åt sitt öde. En annan supporter kunde inte riktigt hålla sig, eller ville kanske inte missa ett av alla målen som serverades, så han hängde helt enkelt snorren över staketet som avgränsade mot planen och pinkade. På vår sida var det heller  ingen som hade bekymrat sig med att släpa med en trumma, utan man slog taktfast flipflopsen i stolsätet framför istället.

Nivån på fotbollen var kanske inte det bästa jag sett, men man kanske inte kunde förvänta sig annat på en monsundränkt plan som måste varit rätt tung att springa runt på. Men uppenbarligen var nivån tillräckligt bra för att minst tre spelare i varje lag var internationella proffs, bland annat en brasse och en nigerian. Det såg faktiskt rätt roligt ut, för utlänningarna i båda lagen var antingen på topp eller mittbackar, med en massa, i jämföresle små, kvicka burmesiska spelare därmellean.

Hemma-laget vann i alla fall tillslut med övertygande 4-0, vilket tydligen också gav dem liga-segern. Så fort slutsignalen blåsts började de rigga upp för firande, men då avlägsnade vi oss snabbt som attan eftersom det då hade varit upphåll från regnet i över 90 minuter och sannolikheten för nära förestående hällregn var därmed överväldigande. Så vi kastade oss in i en taxi, 4 st i baksätet. Det var den vanliga standarden på rucklet, så när vi tog en kurva i säkert 50 km i timmen flög plötsligt ena bildörren upp och vi fick klamra oss fast för glatta livet för att inte rasa ut på motorvägen. Resten av taxi-resan höll jag krampaktigt i dörrhandtaget, och bad om att få bli avsläppt redan halvvägs hem, så jag 'kunde passa på och handla', trots bäckmörker.

Nu är det dags att ge sig ut i Yangon-natten för lite föda. Hör av er, kram!
  

1 kommentar:

Jarlö sa...

Hur mycket får man för 172 000, lika mycket som här, 2 kvm lägenhet?