17 januari 2009

Självmordsbombare och dubbelmoral

Helgen har bara blåst förbi, och imorrn börjar veckan om igen. Har insett att jag måste börja planera lite mer långsiktigt än närmsta veckan, för den här våren kommer gå så himla snabbt! Planerar resa till norra Afghanistan, besök från Italien, London besök, Thailand semester, utbildning/workshop, ja och sen allt det vardagliga jobbet däremellan...

Släpptes ut på middag igår kväll, och fick med mig L och en ny tillfällig kollega -Z. Z är pakistanier, och per definition muslim, men en väldigt moderat och modern sådan. Vi hade ett par väldigt intressanta diskussioner om islam, vilket generellt är tabu här, och framförallt om dubbelmoralen som är rätt utbredd, iaf i Afghanistan, Det går t ex an att dricka akohol hemma i sitt eget hus, vilket en majoritet gör, men knappast offentligt, eller om man ser någon annan göra det. Det finns något slags socialt, och hierarkiskt religiöst tryck som gör att trots att en majoritet av befolkningen utövar vissa (o)vanor förändras inte den officiella normen i samhället. Väldigt märkligt fenomen, men den demokratiska traditionen att förändra systemet underifrån lyser totalt med sin frånvaro. Det sk civila samhället i Afghanistan, dvs organisationer på gräsrotsnivå som driver frågor, såsom kvinnors rättigheter, miljöfrågor etc. finns inte alls här, och det är en av våra uppgifter att försöka bygga upp och stärka ett sådant samhälle så att förändringar faktiskt kan komma inifrån och underifrån, istället för att bli pådyvlade från andra länder.

Restaurangen vi åkte till ligger i ett välbevakat område av Kabul - Wazir Akhbar Khan - där de flesta ambassaderna befinner sig, samt många internationella bor. Vi blev stannade i minst fyra vägspärrar på vägen dit, där polis/militär kollar vilka som befinner sig i bilen. Med tanke på den höga säkerheten är det aningen oroväckande att en självmordbombare idag lyckades ta sig ända fram till tyska ambassaden, som ligger mitt i detta välbevakade område och utlösa en bilbomb precis invid en militärkonvoj, som, enligt de senaste siffrorna jag hört, dödat 5 och skadat ett femtiotal. Planen verkar ha varit att utlösa bomben nära en fulllastad tankbil för större inverkan, men som tur var hade tankbilen redan levererat till ambassaden och var tom... Det ligger nära till hands att misstänka att ett sådant dåd inte går att genomföra utan någon slags assistans från säkerhetsstyrkorna själva... Och återigen var den absoluta majoriteten offer civila afghaner; man kan bara hoppas att detta faktum bidrar till att stoppa det alltmer utbredda stödet för talibanerna.

Imorrn ska jag spendera hela dagen på holländska ambassaden, de är en av våra största givare och bidrar till en mängd projekt i södra delen av landet. Skall bli intressant att höra vad de har för vision för de kommande åren, speciellt med tanke på att deras trupper skall dra sig ur nästa år. Det görs nämligen ingen större hemlighet av att länder som har trupper stationerade i vissa delar av Afghansitan också kanaliserar en majoritet av sitt bistånd till samma region. Så även Sverige.

Inga kommentarer: