27 maj 2012

Mors dag tankar


Har sett att Rädda Barnens  årliga ’mamma-index’ fått en hel del uppmärksamhet där hemma. Bra! Jag tänkte dra mitt strå till stacken och försöka sätta Somalia på kartan. 

Landet är, kanske något överraskande, inte värst alla kategorier; Niger är sammantaget det värsta landet att bli och vara mamma i. Här dör vart sjunde barn som föds innan han eller hon fyllt fem år, vilket samtidigt innebär att varje mamma med säkerhet också kommer att mista ett barn. Det är hjärtskärande, och går inte att ens börja föreställa sig.

Somalia finns inte ens med på den sammantagna listan. Jag antar att det är för att det inte finns tillräckligt med pålitliga data för att få en ’ranking’. Men i Somalia dör till och med en än större andel barn innan de fyller fem än i Niger – vart sjätte barn. Somaliska barn har därmed sämst chans att överleva i hela världen.

En av de främsta grundläggande orsakerna till att barn dör tidigt är att de är undernärda, det vill säga helt enkelt inte får i sig tillräckligt med mat. Det kan både bero på en akut situation, som när svält uppstår, eller en mer kronisk situation då barnet under en lång tid inte fått i sig tillräckligt med näring och som en följd drabbats av upprepade infektioner. Eller en kombination av det två.  I Somalia är en tredjedel av alla barn udner fem år undernärda. Inte blir situationen bättre heller – antalet barn som är hämmade i växten på grund av undernäring har bara ökat de senaste 10 åren.

Det ser inte bättre ut på andra fronter:  
  • 70% saknar tillgång till rent vatten.
  •  Mindre än vart tredje barn får gå i skola, och av de som kan, hamnar flickor långt efter pojkar – flickor har i genomsnitt 2 års utbildning! Det finns ett klart samband mellan flickors, och blivande mödrars utbildning, och både lägre undernäring samt lägre barnadödlighet.
  • Endast 1% av kvinnor använder någon form av preventivmedel.
Sverige då? Jo, vi klarar oss om vanligt bra, med en tredjeplats efter Norge och Island. Vi är bäst i världen på att tillhandahålla så kallade baby-vänliga sjukhus (’Baby-friendly hospital initiative’) . Det sistnämda ingår för övrigt i projektförslaget jag skrivit om tidigare, där vi skall stödja bykliniker att bli bättre på att stödja mammor att amma. Sverige är naturligtvis också bland de bästa länderna gällande föräldraledighet.

Jag diskuterade detta alldeles här om veckan med en amerikansk vän, som höll med mig om att USA är skandalöst dåliga på detta. Det är faktiskt det enda utvecklade landet i världen som inte lagstadgat att arbetsgivare måste ge betald mamma-ledighet. Endast 2% av sjukhusen anses baby-vänliga, mot 100% av Sveriges sjukhus. En amerikansk kvinna löper 15 gånger större risk att dö av graviditets-relaterade orsaker än en grekisk kvinna. Jag kan fortsätta i evighet.

Men statistik blir ju rätt torrt efter ett tag. Bakom alla siffror gömmer sig dock riktiga mammor, barn, och pappor med för den delen. Det kanske känns smått deprimerande att gå och tänka på hur illa ställt det är, speciellt ur ett svenskt perspektiv, i nästan alla andra delar av världen var dag. Alla har vi vårt eget att hantera, men skänk i vart fall då och då en tanke till alla dessa fantastiska kvinnor runt om i världen och vad de tvingas gå igenom för att kunna ge sina barn en så trygg uppväxt som möjligt.

Nästan alla här håller nog med om att våra mammor är bland det bästa som finns. Men ibland glömmer man kanske bort just hur viktiga de är, både i små och stora sammanhang. Mammors hälsa, utbildning och välmående är i allra högsta grad avgörande för deras barns chanser till överlevnad och ett långt, hälsosamt och produktivt liv. Så idag tänker jag vara extra tacksam att jag har en sådan fin mamma!

Inga kommentarer: