06 maj 2012

Fortsätter på tema Regn...


I Nairobi har regnet öst ned den senaste veckan. Spektakulära åskoväder drar över staden med jämna mellanrum, där åskan ibland är så dånande att det får en att hoppa till. Nairobi-borna har börjat prata om att mängden regn vi fått hittills liknar situationen 1998 då El Nino fenomenet orsakade stora översvämningar i hela landet och många dog. Och vi har än så länge bara sett början på regnet.

Men som jag skrivit tidigare har man en tid befarat att det inte skall regna tillräckligt mycket överlag på Afrikas horn. I veckan kom analyser som bekräftar att regnet börjat sent och varit ojämnt fördelat. Detta har i sin tur inneburit att bönderna inte kunnat plantera sina grödor som de ska, vilket med all förmodan kommer resultera i att det inte finns tillräckligt med mat, igen. Fortsatt konflikt och osäkerhet gör att det är svårt för hjälporganisationer att nå de människor som är mest utsatta – barn och kvinnor i avlägsna byar där någon statlig hjälp knappast finns att tillgå. Därför pekar tyvärr nästan alla teckenpå att det kan gå lika illa som förra året. Trots att situationen förbättrats något sedan i höstas, och man i februari kunde deklarera att kriterierna för utbredd svält inte längre förelåg, beräknar FN att nio miljoner människor på Afrikas horn fortfarande har ett akut hjälpbehov.

Och just därför är det livsavgörande att hjälpen fortsätter komma. Både kortsiktigt och långsiktigt, så att vi kan både rädda liv med akuta insatser, men också bidra till att befolkningen i de här utsatta områdena kan stå bättre rustade inför nästa katastrof. För den kommer onekligen. Dessa väderfenomen är för det mesta cykliska och har förmodligen följt samma mönster i hundratals år, och människor har lärt sig hantera dem på ett eller annat sätt. Människor här är otroligt motståndskraftiga, innovativa och arbetar hårt för att ge sina familjer ett uppehälle. Men kombinationen av mer extrema väderförhållanden de senaste åren och blodiga konflikter har, som vi ser nu, förödande effekter. Mer om detta i nästa inlägg.

Nedan, bilder från Sigale och Darawish internflyktingläger i Mogadishu, där regnen resulterat i svåra översvämningar.  


Inga kommentarer: