15 oktober 2009

Afghanistan håller andan

De verkar äntligen har räknat färdigt rösterna, så här 2 månader senare, och idag, eller på lördag, förväntas valkommissionen kungöra först och främst huruvida valet var korrumperat, och sedan vad utgången av detta beslut blir. Tydligt är att det inte verkar finnas någon valutgång som är helt igenom bra för landet. De bakomliggande politiska maktspelen är så komplicerade att det är omöjligt att försöka sig på en kvalificerad gissning om vad som kommer hända, eller ens vilka alterntiva scenarion som kan komma att utspela sig de närmaste veckorna.

Vinner den sittande presidenten Karzai, och får chansen att bilda regering, kommer förmodligen anhängarna till åtminstone den kandidat som fick näst flest röster, Dr Abdullah Abdullah, att högljutt protestera. Skulle valkommissionen ha beslutat sig för att det blir en andra valomgång, en sk run off mellan Karzai och Abduallah, kommer förmodligen Karzais anhängare bli mäkta upprörda, eftersom alla förhandsresultat hävdat att Karzai fått mer än 50 % av rösterna. Dock misstänks mer än en miljon av rösterna för Karzai vara falska. Hoppet kvarstår till någon slags maktdelning kompromiss (sk power sharing deal)som kan tillfredsställa alla relevanta kandidater. I Afghanistan är det i det närmaste omöjligt, för det finns så många intressen att ta hänsyn till, inte bara i landet, utan även internationellt.

Nu vet man ju inte vad som försigått bakom kulisserna, men troligt är iaf att detta inte kommer kommas ihåg som ett lysande exempel på demokrati-byggande och utveckling. Jämförelsevis med förra valet vågade sig få afghaner ut till röstlokalerna, och om uppfattningen bland folket är att valresultaten snarare är en uppgörelse mellan de mest mäktiga, än faktiskt baserat på antalet röster, är ju dessa modiga afghaners riskerande av sina liv aningen bortkastat. Å andra sidan, ett val där så många röster är falska och borde diskvalificeras, är inte heller ulitimat. Lite av en moment 22; ingenting är någonsin okomplicerat i detta land.

Det återstår alltså bara att vänta.

Inga kommentarer: