24 november 2009

Regnigt och grått Kabul

Regnet öser ned i Kabul, har inte upplevt något liknande här tidigare. Grått och jävligt är det, misstänker att det är ungefär som hemma... Snö har börjat täcka de omkring liggande bergen men här nere i Kabul (fortfarande på 1800 m.ö.h) har det inte blivit tillräckligt kallt än. Tur är väl det, vi går redan omkring och huttrar så fort man befinner sig mer än ett par meter från bucharin (kaminen). Har åtminstone fått kläm på hur man tänder den fort som attan - tricket är mängden diesel man dränker in vedklabbarna med...säkert hälsosamt.

Är nyss hemkommen från middag med vänner. Har förmånen att få hänga med ett gäng fantastiska människor här som gör tillvaron så mycket enklare och uthärdligare! Ikväll planerade vi för Thanksgiving middag, som kommer äga rum på torsdag. Amerikanerna ser väldigt seriöst på denna högtid så det verkar kunna bli en riktig brakmiddag!

På torsdag inleds också den muslimska Eid högtiden. Detta är den sk 'stora Eid' och firas genom att man besöker familj och vänner i dagarna 3. Mycket pengar läggs på lyxiga middagar med massvis med sötsaker. Under denna Eid högtid hör det också till att man offrar djur. Helst en ko eller kamel, men eftersom det är väldigt dyrt går det också bra med får och getter. En tredjede av djuret äts upp av familjen som slaktat det, en tredjedel ges till släkt och en tredjedel till fattiga och behövande som inte har råd att ofrra djur själva. De muslimska länderna följer månkalendern för sina högtider, och det är in i det sista oklart när en högtid kommer inledas eftersom det baseras på när man kan se fullmånen. Skulle det vara molnigt och omöjligt för de religiösa ledarna att med blotta ögat skåda månen blir det således inget firande. Det innebär också att det inte går att säga med 100% när vi kommer vara lediga. Aningen opraktiskt ur planeringssynpunkt kan man tycka.

Trots detta ger jag och L oss av på fredag morgon till Oman. Vi flyger till Dubai och roadtrippar därifrån till Muscat. Ska mest bara lata mig vid poolen och bränna min bleka hud. Möjligen finns det utrymme för shopping, snorkling och lite kultur...

Kram!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej gumman. Hoppas du får underbara lediga dagar med bra väder. Japp du har SÅ rätt i att det e grått o trist här hemma... Ska hem t Nypan i helgen, ngt att se fram emot iaf.. Snart ses vi också, underbart!! Pussokram Sandra