18 april 2009

Turistattraktioner, demonstration och jordbävning

De senaste veckorna har varit riktigt händelserika, vilket gjort att de bara rasat förbi. Förra helgen var jag och J ute på äventyr i Kabul. Först besökte vi det gamla, numera helt utbombade Darualaman palatset, som ligger precis nära där jag bor. Det byggdes på 1920-talet för den tidens afghanska kungar. Palatset förstördes helt i början på 90-talet, då Mujahiddin (de krigsherrar som precis lyckats köra ut sovjetiska ockupanter) istället för att få landet på rätt köl vände sig mot varandra och startade ett ännu värre inbördeskrig som varade tills Talibanerna lyckades ta över 1996. Mujahiddin ledarna kunde inte komma överens om hur de skulle dela på palatset så de satte sig helt sonika i varsin ände av palatset och skickade raketer på varandra inifrån - palatset är en sorglig påminnelse om landets tragiska historia av inbördes konflikt. Idag står det övergivet, på en kulle med vacker utsikt över bergen som omger Kabul, omringat av hög taggtråd.

Efter palatsbesöket åkte vi upp på det som kallas TV Hill. Det är ett av bergen som omger Kabul, eller snarare ligger det mellan min stadsdel och centrum. Där uppe har man rest hundratals mastar av olika slag, och på nätterna glimmar ljusen från dem riktigt vackert. Under bilturen upp fick jag en liten flashback till min fasansfulla Nepalbussresa, men väl uppe på toppen hade vi i princip 360 graders utsikt över Kabul och dess omgivningar, det var fantastiskt! Staden är bra mycket större än man tror, och här och var kunde man se vårgrönskan börja sprida ut sig.

Vet inte hur många av er som orkade läsa den engelska artikeln jag lade upp på bloggen, men den här nya lagen för Shia muslimer (minoritetsgruppen här, de flesta är Sunni muslimer) har debatterats hårt både här och internationellt, då den antogs nästan helt utan debatt i parlamentet, samt föreskriver extrema inskränkningar för shia kvinnor. De skulle enligt lagen bland annat behöva be sin make om lov för att lämna huset, samt kunna avkrävas sex minst var fjärde dag. Det första är förvisso något som redan praktiseras runtom i landet, de flesta av mina kvinnliga kollegor kan inte resa utanför Kabul om de inte har en manlig släkting med sig som kan skydda deras heder. Våldtäkt inom äktenskapet anses inte heller som brottsligt. Hursomhelt så har presidenten tack vare internationellt tryck nu skickat tillbaka lagen för ytterligare utvärdering. Ett annat gott tecken var att ca 300 shia kvinnor på onsdagen bestämde sig för att utnyttja sin rätt att demonstrera mot lagen. En av de största Shia moskeerna ligger granne med vårt kontor, och det var utanför där demonstrationen inleddes, så vi var inlåsta större delen av dagen. Det går knappt att föreställa sig hur modiga dessa kvinnor är som genomförde detta, och än mindre så när man betänker det faktum att de fick utstå spott, glåpord och stenkastning från både kvinnor och män som motdemonstrerade.

Natten till fredag ägde ytterligare en jordbävning rum, men det skakar ca en gång i veckan så senaste tiden har jag sovit igenom flera stycken. I torsdags natt vaknade jag dock upp, fönstrena skallrade och sängen skakade, men det varade bara i mindre än 30 sekunder så jag somnade strax om. Nu visade det sig att den varit tillräckligt kraftig för att förstöra 200 talet hus och resultera i ca 40 dödsoffer, i 4 byar uppe i Hindu Kush bergen ca 8 mil härifrån. I morse skickade vi iväg ett team för att undersöka vilka hjälpbehov som finns, för det talas också om hundratalet skadade.

Nu ska jag försöka njuta lite av det sköna vårvädret innan det är dags att förbereda för ny jobbvecka igen. Kram!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Joss, pappa som "ringer" fran regniga och blaskalla NYC...laste med stort intresse artikeln om situationen for kvinnor i Afghanistan...antar att lite av samma fenomen tyvarr ocksa finns pa den pakistanska sidan av gransen?..hoppas for din skull att varvadret haller i sig och att du trots allt kan fortsatta att notera lite vackra och trevliga saker runtomkring dig...har du bokat biljetter for NYC-trip eller ar det fortsatta fragetecken kring dina mojligheter att fa ledigt? Love you BIG time/ Pappan

Charlotte sa...

Hej vännen!
Tjaa, din vardag låter ju lite annorlunda än min... Fantastiskt att se dina bilder på Fb för resten. Hoppas det motiverar ditt slit när du är ute på fältet så där. Är för tillfället lite för engagerad i itt jobb, eller snarare i brukarna så jag har lite svårt att tänka på annat. Vet inte hur effektiv man är när man ligger och planerar insatser kl 3 på morgonen, men det är lite svårt att släppa.
Nu är det bara 3 veckor tills vi ses! Underbart! Har som sagt laddat upp med en stor kram tills vi ses!
Var rädd om dig gumman!
Puss & kram!
/Charlotte